Icon_15jaarIcon_StoelenIcon_ZorgKruisIcon_productiechevron-small-downchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upcancelcancelIcon_Hands_FooterIcon_Magazine_Footerenvelope-oArrow_Navigatie_Blogphoneplus

Powernap geeft energie

Slapen op het werk. Bij de gemiddelde werkgever is dit rede voor een pittig gesprek en een aantekening in het dossier. Toch zien steeds meer werkgevers en wetenschappers het belang in van een dutje op het werk. En dan niet omdat de medewerker de ogen niet meer open kan houden maar als onderdeel van een rust-werkbalans om zo tot optimale prestaties te komen. Op dit moment is er veel aandacht voor powernaps. Bij Edwin Evers was een slaapexpert in de uitzending die uitlegde waarom het belangrijk is. Bij Prominent Business hebben we al aan diverse partijen een stoel mogen leveren voor de relaxruimte. Het gros hiervan zijn hulpdiensten zoals Brandweer en Ambulance waarbij de medewerkers ontspannen wachten op de volgende oproep. Maar ook verzekeraar Zilveren Kruis heeft een pilot met een relaxruimte. Volgens Slaapexpert Gerard Kerkhof is een bed niet geschikt voor een powernap. Een gemakkelijke stoel is veel beter voor een korte slaap van een minuut of 20. Bij Prominent hebben we een ruime collectie geschikte relaxstoelen. Deze zijn elektrisch verstelbaar en hebben een heerlijke slaapstand. Nu.nl schreef onlangs een interessant artikel over Powernaps. U leest dit artikel hieronder.

Dutjes op de werkvloer: geef daar vooral aan toe als het nodig is

Bij grote bedrijven zoals Google en PriceWaterhouseCoopers zijn ‘powernaps’ inmiddels ingeburgerd. NUzakelijk sprak met twee slaapexperts over het hoe en waarom.
“Het doen van een dutje leidt op korte en lange termijn voor verbetering van de prestaties”, zegt Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Universiteit van Amsterdam.

Het effect daarvan duurt twee tot drie uur. “Een dutje compenseert natuurlijk niet een eventueel slaaptekort. Het is een kortdurende boost, die mensen nodig kunnen hebben”, zegt Kerkhof.

Kerkhof vergelijkt het met onderzoek waarin de werkpauze centraal staat. “Korte werkonderbrekingen kunnen het functioneren op peil houden. Het algemeen effect is als een korte vakantie.”

Reinier de Groot, longarts-somnoloog bij het Nederlands Slaap Instituut beaamt dat een powernap een verfrissend effect kan hebben en de productiviteit verhoogt.

“Of het goed is tijdens het werk, hangt echter van de situatie af. Kom je uit een saaie vergadering of ben je moe van een bepaalde activiteit, is het de vraag of dit een gegronde reden is. Maar een powernap kan wel verfrissend zijn”, aldus De Groot.

Mensen met een normaal slaapritme hebben doorgaans ook geen behoefte om even te slapen, volgens De Groot. Het nadeel van veel en frequent slapen buiten je reguliere slaaptijden kan bovendien zorgen dat je ’s nachts minder goed slaapt.

Slaapduur
Het advies is vijf tot vijftien minuten te slapen en niet langer dan twintig minuten. Kerkhof zegt: “Puur om te voorkomen dat je in een diepe slaap valt. Als je twintig minuten echt slaapt en je wordt vervolgens gewekt, kun je last van ‘sleep inertia’ hebben oftewel slaapdronken zijn.”

Volgens Kerkhof is dat minder ernstig als vaak wordt voorgehouden. “Nadat je wakker wordt, ben je het eerste kwartiertje bijvoorbeeld licht geïrriteerd en nog niet helemaal alert. Je maakt misschien fouten, zegt de verkeerde dingen en schenkt bijvoorbeeld de koffie naast je kopje.”

Dit komt omdat het brein anders is georganiseerd tijdens de slaap. Kerkhof: “Als de hersenen moeten omschakelen, heeft dit tijd nodig.”

Relaxstoel essentieel

De Groot adviseert werkgevers strakke criteria te handhaven, zoals de tijd beperken en het niet te laagdrempelig maken, zodat mensen geen misbruik maken. “Betrek mensen daar ook bij, hoewel mensen vaak prima zelf in staat zijn om de regels te bepalen. Dat blijkt ook als mensen zelf hun vakantietijden of werkuren mogen bepalen.”

Volgens Kerkhof is het een kleine investering, die uiteindelijk winst oplevert. Ook op lange termijn.

Voor werkgevers die een dutje op de werkvloer willen toestaan, luidt het advies: stel een gemakkelijke stoel beschikbaar, maar liever geen bed. Plaats deze ook niet onder de zaagmachine, maar zorg voor een rustige en donkere omgeving. Allicht een ruimte die geïsoleerd is, zoals een slaapcabine in een bus.

Gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van mensen in meerdere opzichten verslechtert door ploegendienst. Denk bijvoorbeeld aan een vergrote kans op een hartaanval.

“Daarvan kun je niet wegkijken. Werkgevers hebben de morele plicht om ervoor te zorgen dat mensen minder te lijden hebben”, aldus Kerkhof.

Voor mensen die ploegendiensten draaien, kan een powernap een uitkomst zijn. De Groot: ‘Wij zeggen vaak toch, geef er vooral even aan toe als het nodig is en kan.”

Dit artikel is op 5 februari 2018 verschenen op nu.nl.

Meer weten?
Bij Prominent Business hebben we veel ervaring met het inrichten van powernap ruimtes. Wilt u meer weten? neem dan contact op met onze expert op dit gebied, Marcel Melk via onderstaand formulier of telefoon 06 – 1313 4524.

Gratis inspiratie brochure

Lees alles over de collectie en de vele mogelijkheden van onze stoelen.

Direct aanvragen